Czas trwania: 2 semestry (200h)

Opiekun: dr hab. n. med. i n. zdr. Paulina Wojtyła-Buciora
Email: p.wojtyla-buciora@uniwersytetkaliski.edu.pl

Forma zajęć: wykłady, ćwiczenia


Adresaci studiów

Studia adresowane są dla osób zatrudnionych m.in. w instytucjach administracji rządowej
i samorządowej na stanowiskach odpowiedzialnych za szeroko pojętą profilaktykę, stacjach sanitarno-epidemiologicznych, szpitalach i poradniach leczniczo-zabiegowych, Narodowym Funduszu Zdrowia, systemie ubezpieczeń społecznych, placówkach opiekuńczo wychowawczych, szkołach publicznych i prywatnych.


Cel studiów

Celem studiów jest przekazanie specjalistycznej wiedzy z zakresu zasad higieny żywności
i żywienia, zagrożeń bezpieczeństwa zdrowotnego surowców i produktów żywnościowych, metod kontroli jakości mikrobiologicznej surowców i artykułów żywnościowych oraz zasad organizacji pracy w laboratorium oceny jakości żywności i wymagań higienicznych wobec zakładów żywienia zbiorowego oraz produkujących żywność.


Program studiów obejmuje zagadnienia takie jak:

  • Higiena żywności i żywienia – zagrożenia biologiczne, chemiczne i fizyczne żywności.
  • Zanieczyszczenia żywności.
  • Badania mikrobiologiczne i chemiczne żywności.
  • Analiza żywności. Żywność zaprojektowana.
  • Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.
  • Zmiany fizyczne, chemiczne i sensoryczne zachodzące w surowcach i produktach chłodzonych i mrożonych, podczas przetwarzania,  utrwalania  i przechowywania.
  • Kompetencje Inspekcji nadzorujących. Przegląd aktów prawnych UKŻ. Procedury GIS dla UKŻ.
  • Zapisy i dokumentowanie kontroli UKŻ. Kontrole kwestionowane UKŻ.
  • Dobra praktyka higieniczna i produkcyjna. System jakości HACCP. System wczesnego ostrzegania RASFF w praktyce.
  • Graniczna kontrola sanitarna. Zatwierdzanie nowych zakładów.
  • Znakowanie żywności, żywność zafałszowana. Żywność wprowadzana po raz pierwszy do obrotu. Suplementy diety, oświadczenie żywieniowe i zdrowotne.
  • Nowa żywność w tym żywność funkcjonalna i żywność GMO, żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego i medycznego.
  • Procedura poboru prób. Postepowanie z kwestionowanymi próbami.
  • Nadzór nad produkcją żywności.
  • Składniki pokarmowe, substancje antynowotworowe i substancje dodatkowe w żywności. Normy żywieniowe i nadzór nad żywieniem dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty.
  • Nadzór nad materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością.
  • Produkcja pierwotna, rolniczy handel detaliczny, produkcja żywności w warunkach domowych.
  • Wybrane nowości dietetyczne w świetle doniesień naukowych.
  • Alergia a nietolerancja pokarmowa. Celiakia.
  • Skład chemiczny i wartość żywieniowa głównych grup produktów spożywczych, ich  znaczenie w prawidłowym żywieniu różnych grup wiekowych ludzi.
  • Źródła alergii pokarmowych, ich skutki oraz zasady projektowania optymalnej diety.
  • Aspekty prawne z zakresu bezpieczeństwa żywności.
  • Żywienie – programy polityki zdrowotnej w praktyce.

Kryteria przyjęcia:

  • Słuchaczami studiów podyplomowych mogą być osoby legitymujące się dyplomem ukończenia studiów wyższych: licencjackich, inżynierskich lub magisterskich.
  • O przyjęciu decyduje kolejność składania dokumentów.
  • Uruchomienie kierunku uzależnione jest od liczby zgłoszeń. W przypadku niezgłoszenia się odpowiedniej liczby kandydatów na studia w wyznaczonym terminie rekrutacja może być przedłużona (cykl kształcenia uruchamia się po zakwalifikowaniu minimalnej liczby słuchaczy), lub studia nie zostają uruchomione.

Procedura rekrutacji:

  1. Procedura rekrutacji na studia podyplomowe przebiega etapowo:
    I etap – rejestracja on-line,
    II etap – składanie dokumentów,
    III etap – ogłoszenie wyników.
  2. W I etapie kandydat wypełnia wszystkie wymagane pola danych osobowych na koncie kandydata w systemie internetowej rejestracji kandydatów. Jako dokument uprawniający do podjęcia studiów podyplomowych należy zaznaczyć dyplom ukończenia studiów.
  3. O zakwalifikowaniu do II etapu kandydat zostanie powiadomiony przez uczelnię.
  4. Dokumenty należy złożyć osobiście lub przesłać pocztą na adres uczelni.
  5. Wyniki rekrutacji w III etapie podawane są na koncie kandydata w systemie internetowej rejestracji kandydatów.

Wymagane dokumenty:

  1. Podanie (podanie drukowane jest z konta kandydata po dokonaniu rejestracji elektronicznej i wypełnieniu wymaganych pól),
  2. Dyplom ukończenia szkoły wyższej (kserokopia potwierdzona przez uczelnię lub notariusza), dowód.