Czas trwania: 2 semestry (200h)
Opiekun: dr hab. n. med. i n. zdr. Paulina Wojtyła-Buciora
Email: p.wojtyla-buciora@uniwersytetkaliski.edu.pl
Forma zajęć: wykłady, ćwiczenia
Adresaci studiów
Studia adresowane są dla osób zatrudnionych m.in. w instytucjach administracji rządowej
i samorządowej na stanowiskach odpowiedzialnych za szeroko pojętą profilaktykę, stacjach sanitarno-epidemiologicznych, szpitalach i poradniach leczniczo-zabiegowych, Narodowym Funduszu Zdrowia, systemie ubezpieczeń społecznych, placówkach opiekuńczo wychowawczych, szkołach publicznych i prywatnych.
Cel studiów
Celem studiów jest przekazanie specjalistycznej wiedzy z zakresu zasad higieny żywności
i żywienia, zagrożeń bezpieczeństwa zdrowotnego surowców i produktów żywnościowych, metod kontroli jakości mikrobiologicznej surowców i artykułów żywnościowych oraz zasad organizacji pracy w laboratorium oceny jakości żywności i wymagań higienicznych wobec zakładów żywienia zbiorowego oraz produkujących żywność.
Program studiów obejmuje zagadnienia takie jak:
- Higiena żywności i żywienia – zagrożenia biologiczne, chemiczne i fizyczne żywności.
- Zanieczyszczenia żywności.
- Badania mikrobiologiczne i chemiczne żywności.
- Analiza żywności. Żywność zaprojektowana.
- Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.
- Zmiany fizyczne, chemiczne i sensoryczne zachodzące w surowcach i produktach chłodzonych i mrożonych, podczas przetwarzania, utrwalania i przechowywania.
- Kompetencje Inspekcji nadzorujących. Przegląd aktów prawnych UKŻ. Procedury GIS dla UKŻ.
- Zapisy i dokumentowanie kontroli UKŻ. Kontrole kwestionowane UKŻ.
- Dobra praktyka higieniczna i produkcyjna. System jakości HACCP. System wczesnego ostrzegania RASFF w praktyce.
- Graniczna kontrola sanitarna. Zatwierdzanie nowych zakładów.
- Znakowanie żywności, żywność zafałszowana. Żywność wprowadzana po raz pierwszy do obrotu. Suplementy diety, oświadczenie żywieniowe i zdrowotne.
- Nowa żywność w tym żywność funkcjonalna i żywność GMO, żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego i medycznego.
- Procedura poboru prób. Postepowanie z kwestionowanymi próbami.
- Nadzór nad produkcją żywności.
- Składniki pokarmowe, substancje antynowotworowe i substancje dodatkowe w żywności. Normy żywieniowe i nadzór nad żywieniem dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty.
- Nadzór nad materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością.
- Produkcja pierwotna, rolniczy handel detaliczny, produkcja żywności w warunkach domowych.
- Wybrane nowości dietetyczne w świetle doniesień naukowych.
- Alergia a nietolerancja pokarmowa. Celiakia.
- Skład chemiczny i wartość żywieniowa głównych grup produktów spożywczych, ich znaczenie w prawidłowym żywieniu różnych grup wiekowych ludzi.
- Źródła alergii pokarmowych, ich skutki oraz zasady projektowania optymalnej diety.
- Aspekty prawne z zakresu bezpieczeństwa żywności.
- Żywienie – programy polityki zdrowotnej w praktyce.
Kryteria przyjęcia:
- Słuchaczami studiów podyplomowych mogą być osoby legitymujące się dyplomem ukończenia studiów wyższych: licencjackich, inżynierskich lub magisterskich.
- O przyjęciu decyduje kolejność składania dokumentów.
- Uruchomienie kierunku uzależnione jest od liczby zgłoszeń. W przypadku niezgłoszenia się odpowiedniej liczby kandydatów na studia w wyznaczonym terminie rekrutacja może być przedłużona (cykl kształcenia uruchamia się po zakwalifikowaniu minimalnej liczby słuchaczy), lub studia nie zostają uruchomione.
Procedura rekrutacji:
- Procedura rekrutacji na studia podyplomowe przebiega etapowo:
I etap – rejestracja on-line,
II etap – składanie dokumentów,
III etap – ogłoszenie wyników. - W I etapie kandydat wypełnia wszystkie wymagane pola danych osobowych na koncie kandydata w systemie internetowej rejestracji kandydatów. Jako dokument uprawniający do podjęcia studiów podyplomowych należy zaznaczyć dyplom ukończenia studiów.
- O zakwalifikowaniu do II etapu kandydat zostanie powiadomiony przez uczelnię.
- Dokumenty należy złożyć osobiście lub przesłać pocztą na adres uczelni.
- Wyniki rekrutacji w III etapie podawane są na koncie kandydata w systemie internetowej rejestracji kandydatów.
Wymagane dokumenty:
- Podanie (podanie drukowane jest z konta kandydata po dokonaniu rejestracji elektronicznej i wypełnieniu wymaganych pól),
- Dyplom ukończenia szkoły wyższej (kserokopia potwierdzona przez uczelnię lub notariusza), dowód.