Adresaci studiów:

Studia skierowane są do absolwentów uczelni wyższych (I i II stopnia) kierunków związanych z wychowaniem fizycznym, sportem, turystyką, żywnością i żywieniem, dietetyką, medycyną, fizjoterapią i zdrowiem publicznym.

Opis kierunku

Żywienie stanowi istotny element niezbędny do optymalizacji wyników sportowych. Żywienie w sporcie to dziedzina dietetyki, która zajmuje się poprawą wyników sportowych oraz wysiłkowych. Doskonale opracowany, zindywidualizowany plan żywieniowy jest niezbędny dla osób aktywnych fizycznie i sportowców w osiąganiu jak najlepszych wyników.

Studia w zakresie żywienia w sporcie obejmują zasady planowania diety w odniesieniu do ćwiczeń i sportu. Moduły nauczania dostarczą wiedzy na temat wymagań żywieniowych w sporcie oraz aktualnych teorii dotyczących zależności między dietą a wydajnością w sporcie, ćwiczeniach i zdrowiu.

Studenci nabywają wiedzę z zakresu zdrowego żywienia i poradnictwa żywieniowego, wpływu diety na samopoczucie, dostosowania żywienia do wysiłku oraz żywienia w sporcie. Uczestnik studiów podyplomowych pogłębi swoją wiedzę w zakresie fizjologicznych i biochemicznych aspektów żywienia, żywienia człowieka w sporcie oraz profilaktyki wybranych chorób przewlekłych u sportowców.

Program kształcenia skupiony jest na przekazaniu uczestnikowi kompleksowej wiedzy i umiejętności potrzebnych do oceny sposobu żywienia i stanu odżywiania w różnych dyscyplinach sportowych z uwzględnieniem indywidualnych uwarunkowań:

·           tworzenia indywidualnych planów żywieniowych dla osób aktywnych fizycznie, mających na celu przygotowanie organizmu do określonego wysiłku fizycznego oraz sprzyjającego regeneracji organizmu po wysiłku;

·           dostosowania diety i suplementacji do stanu zdrowia, posiadanej kondycji fizycznej oraz rodzaju uprawianej aktywności fizycznej;

·           analizy składu ciała.

Jednostka organizacyjna prowadząca studia podyplomowe:

Wydział Medyczny i Nauk o Zdrowiu, Katedra Żywności i Żywienia

Forma studiów podyplomowych:

Studia będą odbywały się w formie zdalnej i stacjonarnej.

Cel kształcenia

Studia podyplomowe Żywienie i wspomaganie dietetyczne w sporcie mają typowo praktyczny charakter.

Celem studiów jest zdobycie umiejętności z zakresu doradztwa żywieniowego dla osób podejmujących aktywność fizyczną rekreacyjną oraz sportową, edukacji prozdrowotnej, w tym prawidłowych nawyków żywieniowych czy obsługi urządzeń elektronicznych stosowanych w trakcie terapii. Absolwent będzie przygotowany do oceny żywienia i planowania żywienia w różnych dyscyplinach sportowych z uwzględnieniem indywidualnych uwarunkowań. Dodatkowo uczestnicy studiów uzyskają  praktyczną wiedzę o nowoczesnych metodach wspomagających regenerację i wydolność sportowców- EMS, presoterapia, terapia światłem LED.

Czas trwania studiów podyplomowych:

Studia podyplomowe Żywienie i wspomaganie dietetyczne w sporcie trwają 2 semestry Program studiów podyplomowych obejmuje 253 godziny.

Kryteria przyjęcia:

Do postępowania kwalifikacyjnego mogą przystąpić osoby legitymujące się dyplomem ukończenia studiów wyższych (licencjackich, inżynierskich, magisterskich) kierunków:  dietetyka, fizjoterapia, wychowanie fizyczne, psychologia, socjologia, kierunek lekarski, zdrowie publiczne.

  • O przyjęciu decyduje kolejność składania dokumentów.
  • Uruchomienie kierunku uzależnione jest od liczby zgłoszeń. W przypadku niezgłoszenia się odpowiedniej liczby kandydatów na studia w wyznaczonym terminie rekrutacja może być przedłużona (cykl kształcenia uruchamia się po zakwalifikowaniu minimalnej liczby słuchaczy), lub studia nie zostają uruchomione.

Program studiów obejmuje zagadnienia takie jak:

Fizjologia wysiłku fizycznego

Podstawa racjonalnego żywienia, edukacja żywieniowa.

Dietetyka w odnowie biologicznej i sporcie.

Dozwolone i niedozowlone wpsomaganie w sporcie.

Suplementacja w różnych dyscyplinach sportu. 

Nowoczesne technologie wspomagające regenerację i wydolność sportowców

Psychologia sportu

Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz aktywności fizycznej

Planowanie żywienia w różnych dyscyplinach sportu

Urazy w sporcie, Żywienie po urazach w sporcie.

Zaburzenia odżywiania u sportowców, diety alternatywne w sporcie

Pracownia układania diet dla sportowców

Emocje, a zdrowie