Adresaci studiów:
Studia skierowane są do absolwentów uczelni wyższych (I i II stopnia) kierunków związanych z wychowaniem fizycznym, sportem, turystyką, żywnością i żywieniem, dietetyką, medycyną, fizjoterapią i zdrowiem publicznym.
Opis kierunku
Żywienie stanowi istotny element niezbędny do optymalizacji wyników sportowych. Żywienie w sporcie to dziedzina dietetyki, która zajmuje się poprawą wyników sportowych oraz wysiłkowych. Doskonale opracowany, zindywidualizowany plan żywieniowy jest niezbędny dla osób aktywnych fizycznie i sportowców w osiąganiu jak najlepszych wyników.
Studia w zakresie żywienia w sporcie obejmują zasady planowania diety w odniesieniu do ćwiczeń i sportu. Moduły nauczania dostarczą wiedzy na temat wymagań żywieniowych w sporcie oraz aktualnych teorii dotyczących zależności między dietą a wydajnością w sporcie, ćwiczeniach i zdrowiu.
Studenci nabywają wiedzę z zakresu zdrowego żywienia i poradnictwa żywieniowego, wpływu diety na samopoczucie, dostosowania żywienia do wysiłku oraz żywienia w sporcie. Uczestnik studiów podyplomowych pogłębi swoją wiedzę w zakresie fizjologicznych i biochemicznych aspektów żywienia, żywienia człowieka w sporcie oraz profilaktyki wybranych chorób przewlekłych u sportowców.
Program kształcenia skupiony jest na przekazaniu uczestnikowi kompleksowej wiedzy i umiejętności potrzebnych do oceny sposobu żywienia i stanu odżywiania w różnych dyscyplinach sportowych z uwzględnieniem indywidualnych uwarunkowań:
· tworzenia indywidualnych planów żywieniowych dla osób aktywnych fizycznie, mających na celu przygotowanie organizmu do określonego wysiłku fizycznego oraz sprzyjającego regeneracji organizmu po wysiłku;
· dostosowania diety i suplementacji do stanu zdrowia, posiadanej kondycji fizycznej oraz rodzaju uprawianej aktywności fizycznej;
· analizy składu ciała.
Jednostka organizacyjna prowadząca studia podyplomowe:
Wydział Medyczny i Nauk o Zdrowiu, Katedra Żywności i Żywienia
Forma studiów podyplomowych:
Studia będą odbywały się w formie zdalnej i stacjonarnej.
Cel kształcenia
Studia podyplomowe Żywienie i wspomaganie dietetyczne w sporcie mają typowo praktyczny charakter.
Celem studiów jest zdobycie umiejętności z zakresu doradztwa żywieniowego dla osób podejmujących aktywność fizyczną rekreacyjną oraz sportową, edukacji prozdrowotnej, w tym prawidłowych nawyków żywieniowych czy obsługi urządzeń elektronicznych stosowanych w trakcie terapii. Absolwent będzie przygotowany do oceny żywienia i planowania żywienia w różnych dyscyplinach sportowych z uwzględnieniem indywidualnych uwarunkowań. Dodatkowo uczestnicy studiów uzyskają praktyczną wiedzę o nowoczesnych metodach wspomagających regenerację i wydolność sportowców- EMS, presoterapia, terapia światłem LED.
Czas trwania studiów podyplomowych:
Studia podyplomowe Żywienie i wspomaganie dietetyczne w sporcie trwają 2 semestry Program studiów podyplomowych obejmuje 253 godziny.
Kryteria przyjęcia:
Do postępowania kwalifikacyjnego mogą przystąpić osoby legitymujące się dyplomem ukończenia studiów wyższych (licencjackich, inżynierskich, magisterskich) kierunków: dietetyka, fizjoterapia, wychowanie fizyczne, psychologia, socjologia, kierunek lekarski, zdrowie publiczne.
- O przyjęciu decyduje kolejność składania dokumentów.
- Uruchomienie kierunku uzależnione jest od liczby zgłoszeń. W przypadku niezgłoszenia się odpowiedniej liczby kandydatów na studia w wyznaczonym terminie rekrutacja może być przedłużona (cykl kształcenia uruchamia się po zakwalifikowaniu minimalnej liczby słuchaczy), lub studia nie zostają uruchomione.
Program studiów obejmuje zagadnienia takie jak:
Fizjologia wysiłku fizycznego
Podstawa racjonalnego żywienia, edukacja żywieniowa.
Dietetyka w odnowie biologicznej i sporcie.
Dozwolone i niedozowlone wpsomaganie w sporcie.
Suplementacja w różnych dyscyplinach sportu.
Nowoczesne technologie wspomagające regenerację i wydolność sportowców
Psychologia sportu
Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz aktywności fizycznej
Planowanie żywienia w różnych dyscyplinach sportu
Urazy w sporcie, Żywienie po urazach w sporcie.
Zaburzenia odżywiania u sportowców, diety alternatywne w sporcie
Pracownia układania diet dla sportowców
Emocje, a zdrowie