Wydział Medyczny i Nauk o Zdrowiu

Poziom studiów: I stopnia

Język kształcenia: polski

Czas trwania: 3 lata (6 semestrów)

Forma studiów: stacjonarne, niestacjonarne

Kryterium:

  • biologia
  • fizyka lub chemia
  • język polski
  • jeden język obcy nowożytny

Opis kierunku

Perspektywy zawodowe. Ze względu na posiadaną wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego, a także technologii przygotowywania potraw, absolwenci kierunku Dietetyka przygotowani są do pracy w następujących placówkach:

  • zakładach opieki zdrowotnej (w publicznych i niepublicznych),
  • domach pomocy społecznej,
  • poradniach dietetycznych ( publicznych i niepublicznych),
  • zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego i otwartego,
  • oddziałach żywienia w szkołach i przedszkolach, żłobkach,
  • stacjach sanitarno-epidemiologicznych,
  • zakładach dostarczających pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (catering),
  • organizacjach konsumenckich,
  • w sieciach fitness, welness & spa,
  • w zakładach produkujących żywność specjalnego przeznaczenia, dietetyczne środki spożywcze, suplementy diety, itp.

Zdobędziesz kompetencje z: edukacji żywieniowej z elementami zdrowia publicznego; poradnictwa żywieniowego w zdrowiu i chorobie; poradnictwa dietetycznego; dietoterapii i dietoprofilaktyki chorób dietozależnych; postępowania dietetycznego w diagnozie Bulimia i Anoreksja Nervosa; oceny zachowań zdrowotnych, weryfikacji błędów żywieniowych; projektowania planu żywieniowego dostosowanego do potrzeb w rozwoju ontogentetycznym; projektowania planu żywieniowego dostosowanego do aktywności fizycznej; projektowania planów żywieniowych z zakresu dietetyki przeciwstarzeniowej i upiększającej.
Studia na tym kierunku dostarczają wiedzy z zakresu zasad żywienia człowieka zdrowego i chorego, postępowania dietetycznego w chorobach: metabolicznych, układu krążenia, układu pokarmowego, zaburzeń odżywania, osteoporozie, niedokrwistości, alergiach i nietolerancjach pokarmowych; wspomagania żywieniowego w leczeniu chorób autoimmunologicznych, nowotworowych, psychicznych i neurodegeneracyjnych; projektowania oraz przygotowania jadłospisów wraz z potrawami wchodzącymi w zakres poszczególnych diet, oceny i weryfikacji błędów żywieniowych, kontroli wartości odżywczej, jakości zdrowotnej żywności oraz organizacji żywienia w ujęciu indywidualnym i zbiorowym; edukacji żywieniowej w rozwoju ontogenetycznym, dietoterapii w przypadku chorób dietozależnych.
Absolwenci kierunku Dietetyka będą przygotowani do prowadzenia badań w dziedzinie żywności, żywienia, kontroli jakości żywności i produkcji potraw. Studiujący Dietetykę poznają podstawy psychologii, marketingu, prawa żywnościowego, prawa i ekonomiki w ochronie zdrowia.