Wydział Medyczny i Nauk o Zdrowiu
Poziom studiów: I stopnia
Język kształcenia: polski
Czas trwania: 3 lata (6 semestrów)
Forma studiów: stacjonarne, niestacjonarne
Kryterium:
- biologia
- fizyka lub chemia
- język polski
- jeden język obcy nowożytny
Opis kierunku
Perspektywy zawodowe. Ze względu na posiadaną wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego, a także technologii przygotowywania potraw, absolwenci kierunku Dietetyka przygotowani są do pracy w następujących placówkach:
- zakładach opieki zdrowotnej (w publicznych i niepublicznych),
- domach pomocy społecznej,
- poradniach dietetycznych ( publicznych i niepublicznych),
- zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego i otwartego,
- oddziałach żywienia w szkołach i przedszkolach, żłobkach,
- stacjach sanitarno-epidemiologicznych,
- zakładach dostarczających pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (catering),
- organizacjach konsumenckich,
- w sieciach fitness, welness & spa,
- w zakładach produkujących żywność specjalnego przeznaczenia, dietetyczne środki spożywcze, suplementy diety, itp.
Zdobędziesz kompetencje z: edukacji żywieniowej z elementami zdrowia publicznego; poradnictwa żywieniowego w zdrowiu i chorobie; poradnictwa dietetycznego; dietoterapii i dietoprofilaktyki chorób dietozależnych; postępowania dietetycznego w diagnozie Bulimia i Anoreksja Nervosa; oceny zachowań zdrowotnych, weryfikacji błędów żywieniowych; projektowania planu żywieniowego dostosowanego do potrzeb w rozwoju ontogentetycznym; projektowania planu żywieniowego dostosowanego do aktywności fizycznej; projektowania planów żywieniowych z zakresu dietetyki przeciwstarzeniowej i upiększającej.
Studia na tym kierunku dostarczają wiedzy z zakresu zasad żywienia człowieka zdrowego i chorego, postępowania dietetycznego w chorobach: metabolicznych, układu krążenia, układu pokarmowego, zaburzeń odżywania, osteoporozie, niedokrwistości, alergiach i nietolerancjach pokarmowych; wspomagania żywieniowego w leczeniu chorób autoimmunologicznych, nowotworowych, psychicznych i neurodegeneracyjnych; projektowania oraz przygotowania jadłospisów wraz z potrawami wchodzącymi w zakres poszczególnych diet, oceny i weryfikacji błędów żywieniowych, kontroli wartości odżywczej, jakości zdrowotnej żywności oraz organizacji żywienia w ujęciu indywidualnym i zbiorowym; edukacji żywieniowej w rozwoju ontogenetycznym, dietoterapii w przypadku chorób dietozależnych.
Absolwenci kierunku Dietetyka będą przygotowani do prowadzenia badań w dziedzinie żywności, żywienia, kontroli jakości żywności i produkcji potraw. Studiujący Dietetykę poznają podstawy psychologii, marketingu, prawa żywnościowego, prawa i ekonomiki w ochronie zdrowia.